Kunst, Nieuws

Singer Laren scoort op Tefaf

Op de eerste dag van kunstbeurs de TEFAF heeft Singer Laren het schilderij Landschap bij Laren verworven, van de kunstenaar Herman Kuijt (1893-1978). Singer Laren kocht het werk bij Kunstgalerij Albricht B.V. met steun van de Bankgiro Loterij. Het stralende schilderij toont het uitzicht van ‘Villa Vita Nuova’, een pension aan de Hilversumse weg in Laren, waar Kuijt zij aan zij met Jan Sluijters werkte. Het werk is een belangrijke aanwinst voor Singer Laren dat gefocust is op de kunstenaarskolonie Laren als bakermat van het Hollands modernisme.

Herman Kuijt, Landschap bij Laren, 1910, olieverf op doek, 27,5 x 22,3 cm

Samen met Sluijters

In 1910 verhuist Kuijt met zijn ouders naar Laren, waar zij gaan wonen in pension ‘Villa Vita Nuova’. Hier leert de jonge Kuijt Jan Sluijters kennen, die van 1909 tot 1911 in het pension woonde en werkte en er zijn befaamde luministische landschappen schilderde. Herman Kuijt heeft lessen gevolgd aan de Larense Kunstschool onder leiding van Simon Moulijn en Ferdinand Hart Nibbrig. Kuijt schildert het uitzicht op de moderne telegraafpalen onder een stralende zon in lichte felle kleuren, met stipjes en streepjes. Het werk is nauw verwant aan de zogenaamde ‘oktoberzonnen’ die Sluijters op hetzelfde moment op dezelfde plek maakte. Kuijt onderscheidt zich van Sluijters doordat zijn landschap lichter en transparanter geschilderd is dan dat van zijn inspirator. In 1911 exposeert Kuijt zijn luministische werk op de tentoonstelling van de ‘Moderne Kunstkring’ in het Stedelijk Museum te midden van schilders als Mondriaan, Sluijters en Gestel.

Tentoonstelling over het modernisme

Vanaf 10 oktober 2017 toont Singer Laren een groot overzicht van het modernisme in de schilderkunst. Het werk Landschap bij Laren van Herman Kuijt zal daar voor het eerst voor het publiek te zien zijn.

 

 

10 maart 2017

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.