Kunst, Nieuws

Werk Vincent van Gogh gestolen uit Singer Laren

Vincent van Gogh gestolen

Foto: Nienke Elenbaas

Afgelopen nacht, de nacht van zondag 29 op maandag 30 maart 2020, is uit Museum Singer Laren een schilderij van Vincent van Gogh ontvreemd. Dit schilderij was onderdeel van de tentoonstelling Spiegel van de Ziel, de tentoonstelling die op het moment van sluiting vanwege de coronacrisis in Singer Laren liep. Het werk – Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884 – was in bruikleen van het Groninger Museum.

“Heel erg voor ons allemaal”

Tijdens een korte persconferentie van vanmiddag maakte een zwaar aangeslagen algemeen directeur Evert van Os dat bekend. “We zijn als Singer boos, geschokt, verdrietig”, zegt hij. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm is “geschokt en ongelofelijk pissig. Het is heel erg voor het Groninger Museum. Het is ook heel erg naar voor Singer. Maar het is vooral verschrikkelijk voor ons allemaal. Want kunst is er om gezien te worden en om gedeeld te worden. En ook om getroost te worden, zeker in deze moeilijke tijd.” Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, vult aan: “Wij musea zijn, zoals Jan Rudolph al zei, niet de eigenaar, dat zijn we als gemeenschap.”

Tot slot van de korte persconferentie zegt Evert van Os over de beveiliging: “Die is geheel verlopen volgens protocol, goed afgestemd met onze verzekeringsexperts. Maar natuurlijk kunnen we hier wat van leren.” Hij benadrukte verder dat het nu vooral belangrijk is dat de politie goed haar werk kan doen.

We hopen dat het werk van Vincent van Gogh, door Jan Rudolph de Lorm “prachtig en ontroerend” genoemd, zo snel mogelijk gevonden wordt en wensen Singer Laren heel veel sterkte.

Singer Laren inbraak

Vincent van Gogh (1853-1890), Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, 1884, olieverf op papier op hout, 25 x 57 cm, Groninger Museum

 

 

30 maart 2020

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.