Kunst, Nieuws

Expositie William Rutten in Museum Hilversum

Fotografie: William Rutten. Speciaal voor het interview in Gooische TamTam heeft William ook uitgever Christian de Beer gefotografeerd.

Maandag 1 juni 2020, op Tweede Pinksterdag, is het eindelijk zo ver: vanaf dan kunnen we de expositie FACE IT van William Rutten in Museum Hilversum komen bekijken. Het is de eerste museale solotentoonstelling van de sympathieke fotograaf. Vanwege de coronacrisis was de expositie uitgesteld.

BN’ers

Als ‘loslopend wild’, zo worden BN’ers soms wel benaderd. Dat ervaarde William Rutten in de afgelopen periode zelf ook. Sinds hij vaker op televisie verschijnt en zodoende een grotere bekendheid geniet, is men anders op hem gaan reageren. “Ik fotografeer al 33 jaar en ik doe al die tijd hetzelfde, en nu ineens, uitsluitend omdat ik op televisie kom met mijn hoofd, reageren mensen anders op mij. Dat fascineert me.”

Levensgrote portretten

Het fascineerde de fotograaf zelfs zodanig dat hij er een fotoserie van maakte. Een bijzondere: hij vroeg 77 bekende Nederlandse mannen om voor hem te poseren in een zwarte coltrui. Hij vroeg ze bovendien  om recht in de camera te kijken. “Nu kijken ze een keer terug, naar jou.” Met een bijzondere camera, de Phase One, maakte hij vervolgens 77 intrigerende en levensgrote portretten. “Met deze camera kun je focussen op de pupillen. De camera heeft 150 megapixels, een goede macrolens. Daarmee kon ik doen wat ik wilde: zonder te fotoshoppen het middendeel van het gezicht belichten”, legt William uit. “Daarmee wilde ik het verschil maken.”

Fotografie: Willemijn van der Eijk

Van Youp tot Johnny

William werd onder meer geïnspireerd door de tentoonstelling BIG HEADS van Martin Schoeller, maar zijn portretten hebben, letterlijk en figuurlijk, een heel eigen gezicht gekregen. Het waren niet de eersten de beste die – geheel belangeloos – voor de lens van de societyfotograaf hebben plaatsgenomen. Youp, Jeroen Pauw, Matthijs van Nieuwkerk, Louis van Gaal, Ad Visser, André van Duin, Johnny de Mol: ze staan er allemaal op. Het belooft dan ook een spectaculaire tentoonstelling te worden, waar we ons allemaal op verheugen.

Interview in het magazine

Gooische TamTam had een openhartig interview met  William Rutten voor de voorjaarseditie van het magazine. Het complete interview met William Rutten kun je vinden in de voorjaarseditie van Gooische TamTam Magazine. Natuurlijk worden ook bij Museum Hilversum de corona-regels gehanteerd. Op de website van Museum Hilversum kun je je tijdslot reserveren. Last minute kan het, als er plaats is, ook telefonisch: 035 – 533 9601.

30 mei 2020

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.