Nieuws

Gooische bergbeklimmer schrijft ‘mountain thriller’

In het najaar van 2018 stond bergbeklimmer Wilco Dekker uit Naarden voor de lens van Gooische TamTam-fotograaf Paulien Huizinga. Als ‘Tamtammer’ vertelde hij in die rubriek over zijn plannen om de Mount Everest te beklimmen. Dat lukte hem een half jaar later: in april 2019 stond hij, na een zware beklimming via de zware noordkant van de berg, ‘op het dak van de wereld’. Hij schreef er een boek over: Onderweg naar de hemel.

Avontuur

Het boek gaat, als een echte ‘mountain thriller’ over bergbeklimmen, vanzelfsprekend. Maar het gaat over zoveel meer. Over drive, afzien, emoties, keuzes, tegenslagen en vooral over passie. “Je kunt meer dan je denkt”, zegt Wilco. “Ik heb dat zelf ervaren. Het onmogelijke mogelijk maken, dat is eigenlijk de boodschap van mijn verhaal. Ik vertel over mijn avontuur, maar ook wat er voor nodig is geweest. Wat het met je doet en vooral: wat het je kan brengen.”

Niet naar Alaska

Juist is deze moeilijke tijd kun je daar iets aan hebben, denkt Wilco. Ook bij hemzelf komen de muren soms op hem af. Alle plannen die hij had, moest hij on hold zetten: in juni zou hij naar Alaska gaan om de Mount Denali voor de tweede maal te beklimmen. Door corona gaat dat nu natuurlijk allemaal niet door. De grote boekrelease in het klimcentrum Rock Steady in Bussum evenmin. Zuur natuurlijk, maar Wilco blijft, zoals altijd, positief. Iets wat hem ook op de Mount Everest zo heeft geholpen.

File op de berg

Het boek leest als een spannende avonturenroman. In detail legt Wilco uit hoe hij de beklimming via die moeilijke noordkant van de Mount Everest heeft ervaren. De route en ontberingen. De kou en eenzaamheid. Het afzien en de pijn. Ook hij zet, net als vele anderen, z’n vraagtekens over de drukte op de berg. “Het was tijdens mijn klim drukker dan ooit. Op de zuidroute naar de top stond letterlijk een file. Dat is bijzonder gevaarlijk en het heeft ook mensenlevens gekost.” Dat mensen met een bedenkelijk klimniveau het dankzij een dikke portemonnee toch voor elkaar krijgen om op de top te komen, met een onbegrijpelijke luxe in sommige kampen, daar vindt Wilco natuurlijk wel iets van. “Vooral als je anderen daarmee in gevaar brengt.”

Goed doel

Zijn boek ‘Onderweg naar de hemel’ gaat echter vooral over bewustwording, het volgen van passie. “Stap uit je dagelijkse comfortzone, durf te vallen en probeer steeds weer op te staan. Dan krijg je uiteindelijk de overtuiging dat je het kunt. Dat is een inzicht dat we nu misschien allemaal kunnen gebruiken”, denkt Wilco. Wilco heeft met zijn beklimming en het bereiken van de top van de Mount Everest € 9.000,- opgehaald voor Artsen zonder Grenzen.

Onderweg naar de hemel van Wilco Dekker is verkrijgbaar bij de (plaatselijke) boekhandel.

© Gooische TamTam

29 april 2020

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.