Agenda

Molen De Onrust open tijdens Nationale Molendagen

In het weekend van 12 en 13 mei 2018 is het Nationale Molendag. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen en vele zijn ook te bezoeken. Dat geldt ook voor Molen De Onrust (of Meermolen) in het Naardermeer. Je kunt deze molen op beide dagen van 10.30 uur tot 17.00 uur bezoeken.

Molen De Onrust

Naardermeer, Molen de Onrust

Molen De Onrust

Ooit woonde er een groot gezin in de 15 meter hoge Molen De Onrust. Het is leuk om nu nog te kunnen zien hoe klein de ruimtes zijn waarin ze woonden en leefden. Vooral voor kinderen is het spannend om in de molen in al die kleine kamertjes te kijken en elk trapje op te klimmen. Molen de Onrust is in 1809 gebouwd om, samen met nog twee andere molens, het Naardermeer droog te malen. Gelukkig is dat niet gelukt. Nu regelt Molen De Onrust het waterpeil van het Naardermeer, zonder ondersteuning van een ander gemaal. “De waterhuishouding is erg belangrijk voor dit natuurgebied”, vertelt boswachter Hanne Tersmette. “In de winter zorgt de molen ervoor dat het overtollige water uit het Naardermeer wordt gemalen richting de Vecht. In de zomer verdampt het water gemakkelijker als het warm is. Daarom is het dan niet of nauwelijks nodig om water weg te pompen. Toch gaat er ook water vanuit de Vecht het Naardermeer in, want we willen natuurlijk niet dat het Naardermeer droog komt te staan. Dat water wordt echter eerst gezuiverd door de installatie die naast de molen staat.”

Helder water

Als je op het bruggetje naast de molen gaat staan, kun je zien hoe helder het water is. In veel sloten zit voedselrijk water, maar het Naardermeer kenmerkt zich juist door haar voedselarme water. “Hierdoor vind je in het Naardermeer soorten die je bijna nergens anders vindt, zoals de zeldzame groenknolorchis, maar ook krabbenscheer en zelfs de otter. Zij zijn gebaat bij dit voedselarme, heldere water”, legt Tersmette uit.

Hanne Tersmette

Boswachter Hanne. Foto: Nienke Elenbaas

De molen aan het Naardermeer is vrijwel elke zondag open voor publiek, als de blauwe wimpel wappert. Het is boeiend om te kijken hoe deze molen werkt en uitleg te krijgen van een van de molenaars. Als het grote scheprad draait, is dat een indrukwekkend gezicht. In het weekeinde van 12 en 13 mei is De Onrust in verband met de Nationale Molendag niet alleen zondag, maar ook zaterdag van 10.30 uur tot 17.00 uur geopend voor publiek. De molenaars geven je graag een rondleiding. Bezoekadres: Boezemkade 1, Muiderberg.

Lees ook het interview met Hanne Tersmette in het voorjaarsnummer van Gooische Tam Tam Magazine!

2 mei 2018

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.