Nieuws

De Slangenmuur op Schaep en Burgh hersteld

De driehonderd jaar oude slangenmuur op buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland is weer als nieuw. Vorig jaar waaide deze monumentale fruitmuur om tijdens een zware storm. Natuurmonumenten heeft de muur afgelopen zomer weer opgebouwd en nu de nieuwe fruitbomen geplant zijn, is deze unieke slangenmuur weer klaar voor de toekomst.

 

 

FruitmuurSchaep en Burgh

De 18e-eeuwse slangenmuur op Schaep en Burgh is met 3,5 meter de hoogste nog bestaande fruitmuur in Nederland. De muur dankt zijn naam aan de vorm: kronkelend als een slang. Hij is gericht op het zuiden zodat hij snel opwarmt. In de bochten ontstaan luwten met een warm microklimaat, waardoor er exotische vruchten als abrikozen en vijgen kunnen groeien. Vroeger serveerde de bewoners van het landhuis de vruchten aan hun gasten, op deze manier toonde ze hun rijkdom. Ze hadden veel personeel nodig om de fruitmuur te onderhouden. Het was een tijdrovende klus.

 Oude fruitrassen

Tegenwoordig zorgt Tuinbaas Johan van Galen Last voor de nieuwe fruitbomen en hij heeft deze met zorg uitgekozen. Het gaat om oude rassen, die goed aansluiten bij de historie van de Buitenplaatsen. Johan heeft acht verschillende soorten geselecteerd, waaronder vier perenbomen en drie pruimenbomen. “Waar eerst een pruim stond, komt nu een peer en andersom. Dat is beter vanwege de bodem. Appels doen het niet zo goed langs fruitmuren, daar is het te warm voor ze,” verzekert Johan.

Waaiervormen

De helft van de fruitbomen krijgt in de toekomst een schuine waaiervorm en de andere helft een vrije waaier. Johan vertelt: “Dat houdt in dat de boom zelf bepaalt hoe hij eruit komt te zien. De bomen van de schuine waaier worden schuin geplant, want dan groeien ze beter. Deze krijgen de vorm van een zogeheten palmet, met aan weerszijden takken.” Hopelijk zijn deze leibomen over een jaar of tien weer als vanouds. De hek die langs de muur is geplaatst om te voorkomen dat reeën aan de nieuwe boompjes gaan knabbelen.

 

Meer weten over de Slangenmuur op Schaep en Burgh?

Geeke Remmelts, Boswachter Communicatie en Beleven
Natuurmonumenten Gooi en Vechtstreek
Tel: 06-23 09 10 52

8 december 2021

Door

Redactie


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.