Ron Gastrobar Indonesia in Laren: recensie
Juk Van Corona
Een paar edities geleden, toen Nederland nog zuchtte onder het Juk Van Corona, schreef ik in de Gooische TamTam: ‘Al geruime tijd wil ik uit eten bij Ron Blaauw Gastrobar Indonesia in Laren, de ‘nieuwe’ loot aan het imperium van de goocheme chefkok. Waarom? Omdat het de eerste van Ron Blaauw is in het verzorgingsgebied van de Gooische Tamtam. En omdat ik al een paar keer heb gegeten bij de vestiging van de Gastrobar Indonesia in Ouderkerk aan de Amstel, en me dat bijzonder goed is bevallen.’
Hongerige wolven
Ik ging nog even door met het uitdelen van vele welgemeende complimentjes aan Ron Blaauw, de man kan bij mij nou eenmaal geen kwaad doen, en vervolgens vielen baas Christian, mevrouw Heemskerk en ikzelf als een troep hongerige wolven aan op de afhaal-rijsttafel die het halve oppervlak van onze XXL-eettafel bedekte. En toen we die ophadden, schreef ik: ‘We hebben zelden zo’n lekkere rijsttafel gegeten en we kunnen niet wachten tot we het origineel mogen proeven bij Ron Blaauw Gastrobar Indonesia in Laren!’ En dat waren Lawrence Montrose en Lindsey Bentoera, respectievelijk restaurantmanager en bedrijfsleider, niet vergeten. Dus daar zitten we, tafel voor vier, want ook Arie de fotograaf is aangeschoven, bakje kroepoek voor de neus.
Hoog buurthuis-binnenloop-gehalte
In principe is er geen verschil tussen de rijsttafel die we thuis hebben gegeten en deze, zegt Lawrence, maar in de praktijk zijn alle ingrediënten allemaal net nog een vleugje verser, wordt er nog net wat meer last-minute liefde aan de gerechtjes besteed, en is de presentatie natuurlijk onvergelijkbaar veel aantrekkelijker. En gesproken over ambiance: een gedimd verlichte, rijk gevulde, bont gedecoreerde en beregezellige ruimte met hoge inloop-allure doet ook veel voor de eetbeleving. Ron Blaauw wil dat zijn Indonesia-bars een hoog buurthuis-binnenloopgehalte hebben. Of, zoals Ron het ooit zei in Het Parool bij de opening van de vestiging in Amstelveen: ‘Ron Gastrobar Indonesia moet echt een restaurant zijn voor het dorp. Herkenbare gerechten, geen toeters en bellen, en een plek waar je vier uur, maar ook een half uur kunt blijven zitten.’
Om de hoek: Ron Gastrobar Supersoft
We waren er toch en hadden nog een piepklein gaatje vrij. Dus liepen we nog even aan bij het tweede Gastrobar-concept in Laren, strak om de hoek bij Gastrobar Indonesia: Ron Gastrobar Supersoft. Je raadt het al: een softijssalon. Geen schepijs? Geen schepijs. Ook al vinden velen dat dat meer ‘Laren’ zou zijn geweest. Maar Ron vaart zijn eigen koers. Dus mogen we kiezen tussen zes smaken softijs, negen sauzen en zeventien toppings, waarmee je in totaal 918 verschillende ijsjes kunt samenstellen!
De volledige tekst van deze recensie vind je in het najaarsnummer (nummer 24) van Gooische TamTam Magazine!
Wil je ook genieten?
