Food & Drinks, Nieuws, Tam Tam, Uitgaan

Ron Gastrobar Indonesia in Laren: recensie

Belofte maakt schuld en dus schuiven Jan Heemskerk en Christian de Beer aan bij Ron Gastrobar Indonesia in Laren. Spoiler alert: de rijsttafel is ´in situ’ net zo fantastisch als die keer dat we ‘m kwamen afhalen. Misschien wel fantastischer, als dat überhaupt een woord is. En: we krijgen softijs toe.

Tekst: Jan Heemskerk

 

Ron Gastrobar

Arie, Christian en Jan

Juk Van Corona

Een paar edities geleden, toen Nederland nog zuchtte onder het Juk Van Corona, schreef ik in de Gooische TamTam: ‘Al geruime tijd wil ik uit eten bij Ron Blaauw Gastrobar Indonesia in Laren, de ‘nieuwe’ loot aan het imperium van de goocheme chefkok. Waarom? Omdat het de eerste van Ron Blaauw is in het verzorgingsgebied van de Gooische Tamtam. En omdat ik al een paar keer heb gegeten bij de vestiging van de Gastrobar Indonesia in Ouderkerk aan de Amstel, en me dat bijzonder goed is bevallen.

Hongerige wolven

Ik ging nog even door met het uitdelen van vele welgemeende complimentjes aan Ron Blaauw, de man kan bij mij nou eenmaal geen kwaad doen, en vervolgens vielen baas Christian, mevrouw Heemskerk en ikzelf als een troep hongerige wolven aan op de afhaal-rijsttafel die het halve oppervlak van onze XXL-eettafel bedekte. En toen we die ophadden, schreef ik: ‘We hebben zelden zo’n lekkere rijsttafel gegeten en we kunnen niet wachten tot we het origineel mogen proeven bij Ron Blaauw Gastrobar Indonesia in Laren!’ En dat waren Lawrence Montrose en Lindsey Bentoera, respectievelijk restaurantmanager en bedrijfsleider, niet vergeten. Dus daar zitten we, tafel voor vier, want ook Arie de fotograaf is aangeschoven, bakje kroepoek voor de neus.

Ron Gastrobar

(Foto Arie van den Hout)

Hoog buurthuis-binnenloop-gehalte

In principe is er geen verschil tussen de rijsttafel die we thuis hebben gegeten en deze, zegt Lawrence, maar in de praktijk zijn alle ingrediënten allemaal net nog een vleugje verser, wordt er nog net wat meer last-minute liefde aan de gerechtjes besteed, en is de presentatie natuurlijk onvergelijkbaar veel aantrekkelijker. En gesproken over ambiance: een gedimd verlichte, rijk gevulde, bont gedecoreerde en beregezellige ruimte met hoge inloop-allure doet ook veel voor de eetbeleving. Ron Blaauw wil dat zijn Indonesia-bars een hoog buurthuis-binnenloopgehalte hebben. Of, zoals Ron het ooit zei in Het Parool bij de opening van de vestiging in Amstelveen: ‘Ron Gastrobar Indonesia moet echt een restaurant zijn voor het dorp. Herkenbare gerechten, geen toeters en bellen, en een plek waar je vier uur, maar ook een half uur kunt blijven zitten.’

Streetfood

De inspiratie voor de Gastrobar Indonesia kwam oorspronkelijk van zijn inmiddels overleden schoonmoeder: ‘We hebben veel van haar recepten gebruikt en daar een draai aan gegeven. De tantes van mijn vrouw stonden borg voor authenticiteit en namen A4-tjes vol met commentaar voor me mee. Ik vind Indonesisch eten heel spannend. Het is heel kruidig, maar niet per se pittig zoals veel andere Aziatische keukens’. Inmiddels is de keuken in Laren stevig in veilige handen van chefkok Agus Hermawan (en zijn sous-chef Cella Hilster), tevens de naamgever van de rijsttafel die we vanavond gaan nuttigen.

Ron Gastrobar

(Foto: Arie van den Hout)

Ikan Kerrie

Het feit dat ik het gerecht dat me vorige keer een beetje tegenviel, vandaag het beste vind, zegt genoeg: het is maar net hoe je pet staat. Deze keer viel me de babi ketjap een beetje tegen en vrat ik mijn vingers op bij de ikan kerrie, en vond baas Christian precies het tegenovergestelde. Ik schreef vorige keer: ‘Alle gerechten hebben hun eigen unieke, kraakheldere, messcherpe, uitgesproken en herkenbare smaak, bijpassende textuur, en zijn gemaakt met kraakverse ingrediënten.’. En daar sta ik nog altijd vierkant achter.

 

Om de hoek: Ron Gastrobar Supersoft

We waren er toch en hadden nog een piepklein gaatje vrij. Dus liepen we nog even aan bij het tweede Gastrobar-concept in Laren, strak om de hoek bij Gastrobar Indonesia: Ron Gastrobar Supersoft. Je raadt het al: een softijssalon. Geen schepijs? Geen schepijs. Ook al vinden velen dat dat meer ‘Laren’ zou zijn geweest. Maar Ron vaart zijn eigen koers. Dus mogen we kiezen tussen zes smaken softijs, negen sauzen en zeventien toppings, waarmee je in totaal 918 verschillende ijsjes kunt samenstellen!

 

De volledige tekst van deze recensie vind je in het najaarsnummer (nummer 24) van Gooische TamTam Magazine! 

Wil je ook genieten? 

Ron Gastrobar Indonesia Laren
Brink 18A, Laren
Telefoon: 035-7900051
rongastrobar.nl/laren

 

13 oktober 2021

Door

Redactie


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.