Nieuws, Shoppen, Tam Tam

Jocelijn Bussum: Gooische vondsten

Of je nou komt voor een paar handgemaakte oorbellen, een specifieke kleur garen, een mooi leren koordje, een enkel lapje, een bijzonder schilderij, een kleurrijk kussen, een kopje koffie of een luisterend oor: bij Jocelijn in Bussum ben je aan het goede adres. In haar gelijknamige atelierwinkel heeft ze haar eigen wereld gecreëerd, en iedereen is welkom.

 

Jocelijn. (Foto: Willemijn van der Eijk)

Gemengde technieken

Wie niet creatief is, wordt dat in de atelierwinkel van Jocelijn als bij toverslag. Alle kraaltjes, lapjes, knoopjes, steentjes, touwtjes, schelpen en gekleurde stukjes kant nodigen je onweerstaanbaar uit om iets moois te maken. En als je dat echt niet in de vingers hebt, doet Jocelijn het gelukkig voor je. Ze is hier de hele dag aan het werk en aan haar grote werktafel ontstaan de mooiste creaties. Ze maakt prachtige gemengde techniek-schilderijen of ze zit te naaien, te haken of ze rijgt kralen. Of ze beschildert houten lepels, bijzondere stoffen, kistjes en wat ze maar verzint. Oesterschelpen bijvoorbeeld, dat doet ze haar hele leven al. Het is een hit in de winkel en dat wordt natuurlijk weer opgepakt door anderen. Dat ziet ze wel vaker gebeuren, maar ze maalt er niet om: Jocelijn is creatief genoeg om weer wat nieuws te verzinnen. 

Neuzen en rommelen 

“Ik groeide op met drie broers en een jonger zusje en heb zelf drie jongens. Met al dat testosteron om me heen en later het pubergeweld van mijn zonen moest ik tussendoor gewoon lekker priegelen, knutselen en mooie dingen maken. Het begon met een atelier in de tuin en later kwam de atelierwinkel; eerst op de Nieuwe Brink en nu al drieënhalf jaar in de Havenstraat. Heel gezellig, ik kijk zo de Kapelstraat in.” Eigenlijk is Jocelijn de hele dag aan het werk in haar atelier en komen bezoekers even rommelen, zoeken en graven. “Ze komen graag neuzen in mijn bakken”, lacht Jocelijn. Je vindt bij haar niet uitsluitend eigen handwerk: ze verkoopt ook allerlei leuke items die ze zelf inkoopt. “Ik heb niet echt een beleid, koop gewoon wat ik zelf mooi vind en wat ik nergens anders zie. Ik ben dol op verzamelen, dingen oppimpen, versieren. Zo ben ik altijd wel bezig.”  

(Foto: Willemijn van der Eijk)

Koffie en kletsen 

Naast dat creatieve heeft Jocelijn een zorgzame kant. Ook dat zit er van nature al in: voordat ze met haar atelierwinkel startte, werkte ze jarenlang in de zorg. “Waar ik eigenlijk het meest trots op ben, is dat mijn winkel ook nog een andere functie heeft. Mensen vallen hier even binnen voor een kop koffie, om even te kletsen, hun verhaal kwijt te kunnen. Er wordt hier veel gelachen, maar ook wel eens gehuild. Kan allemaal. Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Iedereen mag hier aanschuiven.” 

(Foto: Willemijn van der Eijk)

Houten tafel 

De tijd staat een beetje stil bij Jocelijn, zo ervaart ze dat zelf ook. Aan haar grote houten tafel is ze heerlijk aan het werk en ondertussen luistert ze, hoort ze aan en vertelt ze. Natuurlijk kun je ook even snel in- en uitlopen voor een mooi cadeau; de kans van slagen is behoorlijk groot. Een Tibetaanse shawl, bijzonder keramiek, omslagdoeken, armbanden, een schitterend kleurrijk kussen, een handgemaakt sieraad… Maar je bent gewaarschuwd: de kans dat je de tijd vergeet en je verliest in de mandjes met garen, glazen potten met kralen en kasten vol kleurrijke lapjes is groot. Heel groot. 

 

 

 

 

 

Hier vind je Jocelijn 

Jocelijn, Havenstraat 27, Bussum.  

Telefoon: 06-41456014 

www.facebook.com/jocelijnbussum 

 

 

 

22 juli 2021

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.