Tam Tam

Vrouw & Schaap op de Gooische heide

Vrouw & Schaap Rozenn

Foto: Willemijn van der Eijk

We kunnen slechts moeilijk geloven dat de van oorsprong Larense Rozenn Le Buhan vroeger helemaal niks met schapen had, en bordercollies maar zenuwachtige ballenhalers vond. Een ‘lammerstage’ bij de Schaapskooi deed haar de schellen van de ogen vallen. Inmiddels is ze al zes jaar schaapherder bij Goois Natuurreservaat en verveelt ze zich nooit met ‘haar’ kudde. Vierhonderd schapen heeft ze, mét haar border collies, onder haar hoede. De hele dag buiten, in het zonnetje op de soms prachtige paarse heide, maar ook door de modder in de striemende regen of op stormachtige dagen. Gelukkiger kun je Rozenn niet maken, want ze is een echt buitenmens. Vervelen doet ze zich nooit. Ze vindt haar werk ‘machtig’ en is tegenwoordig dol op schapen, al kan de kudde wel eens bokken. Schapen zijn redelijk intelligent en bovendien ondeugend, heeft ze inmiddels geleerd. Maar met haar herdersstok en border collies hoeven ze het niet te wagen met Rozenn een loopje te nemen.

De kudde van het Goois Natuurreservaat loopt – met Rozenn of haar collega Toon Coensen – buiten ‘zolang de natuur het toestaat’, maar het liefst zo lang mogelijk. In februari gaan de dames met zwangerschapsverlof naar de schaapskooi en ergens in april keert de kudde weer terug op de Gooische heide, mét de kleintjes.

Vrouw & Schaap

Foto: Willemijn van der Eijk

 

14 november 2017

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.