Kunst, Nieuws

Hemelbestormers in boekvorm

Het houten beschilderde tongewelf van Grote Kerk Naarden is vanaf de grond – 25 meter lager – al vijf eeuwen te zien. Omdat er een onderzoek plaatsvond naar de conditie van het tongewelf, werd er een steiger geplaatst. Die steiger was ook voor het publiek toegankelijk: een unicum. Ook in het boek Hemelbestormers is het tongewelf van dichtbij te zien. Restauratoren, (kunst)historici en theologen proberen het geheim van het gewelf te ontrafelen.

In detail

Voor wie wel, maar zeker ook voor wie niet naar boven is geweest, is dit boek een aanrader. In het boek worden veel details, gezichtsuitdrukkingen en fabelwezens getoond en besproken. Alle panelen zijn paginagroot afgebeeld en bij elk paneel staat de visie van de kunsthistoricus en de theoloog.

Grote Kerk Naarden

Schenkers

Er staan interessante hoofdstukken in het boek. Hoe moesten gelovigen in de Middeleeuwen de afbeeldingen eigenlijk interpreteren? En wie financierden die schilderingen? Grote Kerk Naarden zoals we die kennen, werd met geld van de lokale boeren gebouwd. Prominente inwoners van Naarden en gildes van de lakennijverheid sponsorden de beschilderingen van het gewelf. Ook die schenkers zijn vaak terug te vinden op de afbeeldingen. Hoe zijn de restauraties in het verleden verlopen? En van wie zijn de meer dan honderd handtekeningen op het hout? Op veel – maar niet alle – vragen over het tongewelf vind je antwoord in dit boek.

Info

Hemelbestormers – Geheimen van het gewelf in de Grote Kerk Naarden is uitgegeven door Wbooks en verkrijgbaar bij de boekhandel én in Grote Kerk Naarden.

24 oktober 2021

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.