Kunst

Nieuwbouw Singer Laren

Singer Laren nieuwbouw

Het gaat niet alleen om de stenen, maar ook om de inhoud. Met deze woorden benadrukt Singer Laren-directeur Evert van Os de ingrijpende veranderingen die op de hoek van de Oude Drift en de Hein Keverweg plaatsvinden. Met de nieuwbouw Singer Laren, waarbij ook villa De Wilde Zwanen onder handen wordt genomen, verrijst er een schitterend complex waarmee zowel het theater als het museum een heel nieuw gezicht krijgen.

De Nieuwbouw Singer Laren is Transparant

Singer LarenPrecies zoals Anna Singer het zestig jaar geleden voor ogen had, biedt Singer Laren straks in 2017 nog steeds podiumkunsten en beeldende kunst onder een dak. Met behoud van de karakteristieke villa krijgt Singer Laren dankzij de verbouwing een compleet nieuw gezicht. In de bouwplannen is gekozen voor een respectvolle aansluiting van de aanbouw, waarin niet alleen de nieuwe, moderne theaterzaal zal komen, maar ook de gezamenlijke entree en de grote foyer. Door de aanbouw van de oorspronkelijke concertzaal verdween de zijkant van de villa uit het straatbeeld. Dankzij een transparante oplossing is straks niet alleen de villa, maar ook de prachtige beeldentuin veel beter zichtbaar vanaf de buitenkant. Spectaculair is de daktuin, die voor de bezoekers van het theater bereikbaar is. Aan de buitenruimte wordt veel aandacht besteed, waardoor er met het nieuwe Singer Laren een prachtig nieuw dorpsgezicht voor Laren zal ontstaan. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van de toonaangevende tuinarchitect Piet Oudolf, die vanuit één gedachte het voorplein, de daktuin en de beeldentuin ontwierp. “Bij het ontwerp is steeds goed nagedacht over de omgeving en over het geheel”, vertelt Van Os. “Ook als het gaat om de gekozen, duurzame materialen is goed naar de omgeving gekeken. Het nieuwe Singer Laren wordt een prachtig en modern complex, van buiten, maar ook van binnen. We willen bruisend en verrassend zijn, en toegankelijk voor iedereen.”

Zoete lieve Gerritje

Het vernieuwde Singer Laren zal naar verwachting in 2017 worden opgeleverd. De financiering van 15 miljoen is voor het grootste deel – 11 miljoen – mogelijk gemaakt door de inbreng van vrijgevige particulieren uit de omgeving. Het is uniek in Nederland dat een culturele organisatie zichzelf grotendeels kan onderhouden met behulp van particuliere steun. Singer Laren heeft veel supporters die geld schenken. “Eigenlijk is dat heel Amerikaans. Dat past ook weer precies bij het gedachtegoed van Anna Singer“, vindt Evert van Os. “Maar bijzonder blijft het. Veel inwoners van Laren, het Gooi en zelfs daarbuiten onderkennen het belang van Singer Laren in het Nederlandse, culturele landschap. Laren als kunstenaarsdorp heeft diepe wortels liggen bij kunstliefhebbers.” Naast de particuliere giften heeft ook de gemeente Laren ruim 2 miljoen bijgedragen aan de nieuwbouw. Daarnaast is er meer dan anderhalf miljoen binnengebracht via cultuurfondsen en de BankGiroLoterij.

 

Kijk verder over de Nieuwbouw Singer Laren op  www.singerlaren.nl

30 april 2016

Door

Christian de Beer Uitgever en oprichter van de Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.