Food & Drinks, Nieuws

Laatste Bussumse poffers van Joop en Lia

“De Spakenburgse dagen. Het luchtballonnenfeest in Barneveld. Het Sluis- en bruggenfeest in Weesp.” En Lia vult haar man Joop aan: “Het Bloemencorso! Maar misschien is het wel drie keer niks hoor. Dan gaan we heerlijk in de tuin zitten.” Joop en Lia van der Steen kijken opgewekt al een beetje vooruit naar wat ze zullen doen met de zee van vrije tijd die voor hen ligt. Het is dit weekend voor het laatst dat het sympathieke echtpaar de Bussumse poffers en wafels zal bakken en serveren in de bekende kraam op de Nieuwe Raadhuisstraat in Bussum. Het 95-jarige familiebedrijf komt vanaf volgend jaar in nieuwe handen.

Bakkersdochter

Het is goed druk op de laatste zaterdag, want iedereen wil nog even een portie poffertjes of wafels mee prikken. Joop kijkt af en toe wat weemoedig om zich heen. “Natuurlijk voelt het een beetje gek. Ik was nog geen zestien jaar toen ik in de kraam begon, bij mijn vader. Ik doe het dus al vijftig jaar. Lia kwam vijf jaar later. Ik heb haar opgedoken in het zwembad, zeg ik altijd. Hoewel ze bij me om de hoek woonde, kreeg ik haar daar pas in het vizier. Haar ouders hadden een bakkerij op de Bijlstraat in Bussum, Bakker Van den Oord. Lia was dus wel gewend om haar handen uit de mouwen te steken. Ze kwam een zwanger schoonzusje vervangen en is nooit meer vertrokken.”

Joop en Lia van der Steen

Joop en Lia van der Steen: zondag 25 september laatste dag

 

Familierecept

Joop en Lia zijn dolblij met hun opvolger, Henk Roels. “Hij heeft het in de vingers”, zegt Joop met vaderlijke trots. De zwager van Henk is eigenaar van de poffertjeskraam in Baarn, die ooit is overgenomen van een broer van Van der Steen. “Dat is leuk, het wordt zo dus opnieuw een familiebedrijf.” De Bussumse kraam wordt volgend voorjaar weer gewoon opgebouwd op de vertrouwde plek. En met de vertrouwde poffertjes en wafels, want Roelfs kreeg van Joop en Lia het geheime familierecept. “Natuurlijk zullen we in het begin wel even komen helpen”, zegt Joop. “En daarna komen we af en toe lekker op het terras zitten. Dat deden mijn grootvader en vader ook.” Wat ze het meest zullen missen? “De gasten”, zegt Lia beslist. “Er zijn veel mensen die hier al sinds jaar en dag komen. Maar wij wonen gelukkig in de buurt, dus we zullen nog regelmatig even komen aanschuiven.”

Breukelen

Morgen, zondag 25 september, is het echt de laatste dag. Diezelfde avond nog wordt de kraam afgebroken en vervolgens opgebouwd in Breukelen, waar Van der Steen nog een maand zal staan. “Dat is een traditie”, zegt Joop. “We staan tot en met 22 oktober in Park Boom & Bosch. Daar zit nog een mooi verhaal achter: de excentrieke en rijke meneer Dudok de Wit trakteerde met zijn verjaardag de plaatselijke jeugd op poffertjes. Na zijn overlijden in 1913 bleek dat hij speciaal hiervoor een geldbedrag had laten reserveren en had hij in zijn testament laten opnemen dat die poffertjestraktatie moest blijven bestaan. Dus dat doen we nu al meer dan honderd jaar.”

24 september 2016

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.