Agenda, Nieuws, Uitgaan

Kermis in Blaricum 2017

Kermisweek in Blaricum

kermis peter of gerbeDe kermis in Blaricum is tot in de verre omtrek bekend. Van ringsteken op ongezadelde pony’s en vossenjacht voor Solexen tot en met live muziek bij de lokale horeca en vuurwerk bij Rust Wat. Van zaterdag 19 tot woensdag 23 augustus staat Blaricum weer op zijn kop.

Lol met je knol

Zeg ‘kermis’ en heel Blaricum veert op. Zeg ‘de Blaricumse kermis’ en half Nederland zet koers naar het Gooi. Je kunt hier beter praten van een kermisevenement, want er is veel te doen. Ringsteken is een belangrijk onderdeel voor de plaatselijke bevolking, maar er is ook een voetbaltoernooi (het veertigste dit jaar!), ‘lol met je knol’, een lampionnenoptocht, daverend vuurwerk, vossenjacht voor Solexen en ga zo maar door. Alle activiteiten kun je vinden op www.oranjeverenigingblaricum.nl (hier vind je het juiste en meest actuele programma!).

Vuurwerk

Qua feesten verzamelen de authentieke Blaricummers zich traditiegetrouw in het Vitusgebouw, maar er wordt ook elders volop genoten. Want Blaricum verandert deze dagen in een geweldig feestterrein. Met live-muziek bij diverse horecagelegenheden en natuurlijk het vuurwerk bij Rust Wat, waarmee de kermis op zaterdagavond traditiegetrouw van start gaat.

kermis Peter of GerbeOogstfeest

Heel vroeger begon de kermis begin oktober, wanneer de aardappelen gerooid waren, want eigenlijk is de kermis een oogstfeest. De kermis is vervroegd omdat er in augustus een grotere kans is op mooi weer en omdat er niet veel boeren meer zijn in Blaricum. Nu begint het feest wanneer de roggeoogst binnen is en de knollen gezaaid zijn.

Dank burgemeester!

Oud-burgemeester Tydeman stond aan de wieg van de kermis zoals die nu is. Heel vroeger werd de kermis gehouden aan het Bierwegpaadje bij de Bierweg. Het was niet echt een succes, zo aan de rand van het dorp. Tydeman vond dat de kermis moest verhuizen naar het centrum. Het verkeer moest die paar dagen per jaar dan maar uitwijken. Zo geschiedde, maar het weer zat niet mee: drie dagen stromende regen. De optimistische Tydeman riep toen: ‘We plakken er nog een dag aan vast!’ Een prima beslissing, want het was die donderdag in 1959 stralend weer. Een begin van een groot feestsucces!

(Fotografie: Peter van Rietschoten en Gerbe van der Wouden)

26 juli 2017

Door

Website Manager Website Manager GooischeTamTam.nl


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.