Agenda

Halloween in de Schaapskooi en op de Gijsbrecht

Halloween wordt in Nederland steeds populairder. Oorspronkelijk is het een Keltisch feest: volgens de Keltische kalender begon het jaar op 1 november. De oogst was binnen en dus het ideale moment voor een vrije dag. Op 31 oktober was het dus oudejaarsavond. All Hallows Eve, of, in het Nederlands, Allerheiligenavond.

Allerzielen en Allerheiligen

De Kelten geloofden dat op 1 november de geesten van de overleden mensen van dat jaar hun vroegere woonplaatsen bezochten. Om hen te verjagen, droeg men een masker en werd er voedsel voor de deuren gelegd. De uitgeholde pompoen met het lichtje erin en de griezelig verkleden kinderen zijn dan ook het symbool van de ‘dolende ziel’. Het feest is in de 19e eeuw door Ierse en Schotse immigranten naar de Verenigde Staten gebracht. Ook in ons land werd vroeger Allerzielen en Allerheiligen gevierd. De overleden mensen werden herdacht en men ging van kerkhof naar kerkhof om bloemen neer te leggen, graven mooi te maken, kaarsjes te branden en te bidden.

Heksenlimonade

Tegenwoordig zie je ook steeds meer Halloween in ons land. Zo ook in het Gooi! Op de zondag voorafgaand aan Halloween, 28 oktober,  kun je naar de Schaapskooi op de Blaricummerheide. Deze is van 14.00 tot 16.30 uur geopend. Voor €7.50 kun je een mooie pompoenlantaarn knutselen en een kop heerlijke pompoensoep nuttigen! Voor de ouders is er koffie of thee te koop, voor de kinderen een glas heksenlimonade. En natuurlijk kun je een bezoekje brengen aan de heks of een mooie tekening maken aan de knutseltafel! Om de drukte te spreiden, zijn er vier tijdsvakken. Koop dus vooraf je pompoen in de webwinkel: https://winkel.gnr.nl/

Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum

Halloween op de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum is een prachtige traditie voor de kinderen in de buurt (er wonen hier ook veel kinderen van expats!). Op 31 oktober tussen 18.00 – 19.00 kunnen alle kids griezelig verkleed bij de deelnemende winkels langs komen voor een TRICK of TREAT. De  winkels zijn te herkennen aan de ballonnen die aan de gevels hangen.

22 oktober 2018

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.