Kunst, Nieuws

Diederick Kraaijeveld en Haike Bes in Rijksmuseum

Haike Bes uit Soest en Diederick Kraaijeveld uit Hilversum hebben wij eerder geportretteerd in Gooische Tam Tam Magazine. We zijn dan ook apetrots dat van beide kunstenaars werk is  geselecteerd om deel uit te mogen maken van de expositie Lang leve Rembrandt in het Rijksmuseum. Vandaag, maandag 15 juli 2019, is deze tentoonstelling geopend.

Lang leve Rembrandt

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. In dit 350ste sterfjaar van de grootmeester presenteert het Rijksmuseum een aantal Rembrandt-tentoonstellingen en organiseert het hele jaar evenementen in het teken van de grote meester. Een van de leukste tentoonstellingen (wat ons betreft) is Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum zelf. Voor deze tentoonstelling werd een oproep gedaan: ‘Maak een kunstwerk, geïnspireerd op Rembrandt’. Het Rijksmuseum werd overstroomd door inzendingen uit de hele wereld: meer dan 8.000 uit 95 landen. Hiervan haalden zeshonderd de finale en uiteindelijk bleven er 563 inzendingen over. Dat maakt het extra bijzonder dat Haike en Diederick geselecteerd zijn met hun werk.

Zelfportret van Haike

Haike maakte een zelfportret in de stijl van Rembrandt. Haar Zelfportret met baret spat werkelijk van het canvas af. Door het werk van Rembrandt te bestuderen werd Haike meer en meer fan van de schilder. “Het was een enorme uitdaging om zijn sfeer en stijl op mijn eigen manier op het doek te zetten. Voor dit werk heb ik dingen gedaan die ik nooit eerder deed. Zo werk ik normaal gesproken met acryl, maar voor dit zelfportret heb ik tevens olieverf gebruikt. Dat heb ik mezelf aan moeten leren en gaandeweg ging het steeds beter.”

Zelfportret van Haike

Inspiratie van Rembrandt zelf

Haike vindt het enorm cool om in het Rijks te hangen. Ze is trots op haar portret, waarvoor ze drie werken van Rembrandt bestudeerde ter inspiratie. Zo vormde de ets Zelfportret met baret, wijd open ogen en open mond (1630) inspiratie voor de uitdrukking van haar gezicht, keek ze goed naar de sfeer en stijl van Zelfportret met fluwelen baret (1634), terwijl ook De Lachende man (ca 1629-1630) tot voorbeeld diende.

Diederick met zijn Rembrandt

Rembrandt van sloophout

Diederick Kraaijeveld maakt in zijn atelier op Werf35 in Hilversum de mooiste creaties van gebruikt hout en sloophout, zonder zelfs maar een kwast aan te raken. “Ik maakte ooit eerder een portret naar een schilderij van Frans Hals en wist dus hoe gaaf het is om olieverfstreken in hout na te doen.” Voor het portret van Rembrandt gebruikte hij enkele planken van oude Amsterdamse grachtenpanden, maar evengoed een redelijk modern keukenkastje. Ook Diederick is enorm trots dat hij in het Rijks hangt. “Mijn Rembrandt hangt prachtig rechts op de wand, want de zelfportretten hangen van jong naar oud, van links naar rechts. Ik koos een oude Rembrandt om te maken, want een oud gezicht is karakteristieker. Met meer groeven en onregelmatigheden; dat is leuker om in hout te vertalen.”

 

 

Diederick Kraaijeveld: www.oudhout.com Haike Bes: www.haikebes.com

 

15 juli 2019

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.