Nieuws, Tam Tam

Column van de hoofdredacteur

Meningen

Ik ben slecht, heel slecht, in ‘er iets van vinden’. Waarvan? Nou, welbeschouwd van bijna alles. Van de sleepwet. Van het poldermodel. Van wel of geen raadgevend referendum. Van een gekozen burgemeester. Van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Van ontgroeningen bij studentenverenigingen. En, wat dichter bij huis: van een leegstaand flatgebouw vanwege zeldzame vleermuizen. Van een buitenhaven aan het Gooimeer. Van verder fuseren met onze buurgemeenten. Zoals ik al zei: welbeschouwd van bijna alles.

Sarah Saarberg

Nu heb ik best veel mensen om me heen die van al die dingen juist heel erg iets vinden. Natuurlijk luister ik naar die standpunten. Hun meningen lopen enorm uiteen en vaak is het A of Z, zwart of wit, links of  rechts. Ik vraag graag door, dat is inherent aan mijn werk. Ik moet iets werkelijk begrijpen, het naadje van de kous weten, want anders kan ik er niet over schrijven. Ik kom niet weg met goed scorende oneliners, als die niet gevolgd worden door wat ferme mitsen en maren. Als je doorvraagt, blijken zorgwekkend weinig mensen alle kanten van een onderwerp of dossier wezenlijk te kennen. Ze zijn gegrepen door een krachtige uitspraak en misschien ook nog door een, doorgaans gekleurde, uitleg en pats: ze vinden er wat van. Dat zie je vooral op social media. Daar vliegen juist die oneliners je om de oren. Emoties lopen in veel gevallen hoog op en dat gaat ten koste van het gezonde verstand. Hier is het helemaal gevaarlijk om er wat van te vinden, omdat er vaak op de persoon wordt gespeeld: jij deelt mijn mening niet, dus jij bent stom – en dan druk ik me genuanceerd uit.

De uitleg, de informatie die nodig is om ergens iets van te vinden, komt van deskundigen, en in veel gevallen zelfs van diverse deskundigen op uiteenlopende vlakken. Die krijg je natuurlijk nooit zelf te spreken, dus moeten we het doen met de informatie die je krijgt van de politiek en de media. Het lastige is: die vinden er meestal ook wat van. Dat kan zomaar resulteren in verdraaide woorden, het weglaten van net dat relevante stukje informatie of een foto met een verkeerd onderschrift. Daarop baseren wij dan weer onze mening. En daar vind ik dan wel weer iets van.

Sarah Saarberg ** sarah@gooischetamtam.nl

21 mei 2018

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.