Agenda, Nieuws, Wonen & Lifestyle

De opmars van sloeproeien in het Gooi

Er worden in het Gooi veel sporten beoefend. We hockeyen dat het een lieve lust is, we voetballen, doen aan atletiek, tennissen, golfen en rennen opgewekt vele rondjes door bos, over heide of gewoon een blokje om. En we sloeproeien. Pardon? Het is misschien nog niet zo bekend onder de Gooische inwoners, maar het zou zomaar de snelst groeiende sport kunnen zijn in onze regio. De club Sloeproeien Naarden bestaat pas een jaar, maar heeft inmiddels al zestig leden.

sloeproeien Naarden

Een van de roeisloepen met Maarten Boomgaard als stuurman

Eeuwenoud

Sloeproeien is eeuwenoud: de VOC-schepen in de middeleeuwen hadden roeisloepen aan boord, die werden gebruikt voor transport van schip naar de wal, of voor het ‘uitroeien’ van de trossen waarmee afgemeerd werd. De reddingsloep is ook al honderden jaren aanwezig op koopvaardij- en marineschepen. Er waar sloepen waren, kwamen wedstrijden. Op zeevaartscholen, waar sloeproeien één van de verplichte vakken is, worden al sinds de jaren ’50 sprintwedstrijden georganiseerd, en in de loop van de jaren kwamen er korte en lange prestatietochten bij in Nederland.

sloeproeien naarden vrouwen

Sloeproeien: ook voor vrouwen

Sloeproeien Naarden

Een van de drijvende krachten achter Sloeproeien Naarden is oud-marinier Maarten Boomgaard, die de sport al veel langer beoefent. Vorig jaar begon hij met twaalf andere oud-mariniers de sloeproeiclub in Naarden, met Jachthaven Naarden als thuishaven en restaurant Porterhouse als ‘clubhuis’. Inmiddels heeft de club zestig leden, mannen én vrouwen, en drie eigen sloepen. Maarten is razend enthousiast over dit succes. “Het is een zware, fysieke sport. Erg goed voor je conditie ook. Er zijn leden van ons die in een jaar tijd 13 kilo zijn afgevallen, dus dat is een mooie meevaller. Maar tegelijkertijd is het een sport die een enorme saamhorigheid kent. Als er tijdens wedstrijden bijvoorbeeld een roeier tekort is, stapt er rustig iemand van de tegenpartij de sloep in om mee te doen. Dat is echt typerend voor deze sport.”

roeisloeprace Muiden

Muiden-Pampus-Muiden

Wil je een keer kennismaken met sloeproeien? Dit jaar wordt voor de 25ste keer de wedstrijd Muiden-Pampus-Muiden georganiseerd, waarbij de deelnemende sloepen twee keer om Pampus heen moeten roeien. Een enorm feest, zowel voor de roeiers als de toeschouwers. MPM vindt plaats op 5 november aanstaande. Ook ‘onze’ club Sloeproeien Naarden doet mee. Volgend jaar, op 3 juni 2017, zal de eerste wedstrijd vanuit de Jachthaven Naarden worden georganiseerd. “En natuurlijk is iedereen altijd welkom om een keer te komen kijken of mee te roeien met ons”, aldus Maarten. Meer informatie vind je hier.

 

 

17 oktober 2016

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.